YLÄMAANKARJA

highlander3-kopioMaatilalla elelee myös komeaa sarvipäistä ylämaankarjaa eli highlandereitä (engl. highland cattle). Ylämaan nauta on alun perin skotlantilainen naudan alkuperäisrotu. Rotu on erittäin karaistunut ja tulee toimeen karuissakin olosuhteissa. Sen nahka on paksumpi kuin tavallisella naudalla ja turkki on erittäin paksu. Tämän vuoksi se voi viettää talven ulkona ja pärjää Suomen oloissa. Ylämaankarja soveltuu hyvin luomutuotantoon – se saa elää vuoden ympäri ulkona laitumilla ja ulkotarhoissa. Ruokinta koostuu pääosin karkearehuista (kesällä laidun ja talvella säilörehu tai kuivaheinä) ja väkirehua käytetään vain lähinnä kesyttämiseen.

Naudanliha

Ylämaan nauta on kooltaan muita liharotuja pienempi ja kasvaa hitaammin. Sen liha on kuitenkin erinomaista pihvilihaa ja kilpailukykyinen lihamarkkinoilla, lisäksi kasvatustapansa vuoksi se on myös eettisempi valinta.  Liha on maukasta, vähärasvaista, hienosyistä ja väriltään tummanpunaista ja siinä on ns. riistan maku. Tämä johtuu nautojen luonnollisesta ruokinnasta sekä pitkästä kasvatusajasta.  Highlanderin liha on tutkitusti terveellisempi vaihtoehto tavalliselle naudanlihalle. Scottish Agricultural College on tutkinut asiaa ja tulokset kertovat, että ylämaan naudanlihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän proteiinia ja rautaa kuin keskivertaisessa naudanlihassa. (Lähde: http://www.highlandcattle.fi/lihan-ominaisuudet)

Pala 100g Highland keskiverto Muu nauta keskiverto
Rasva 4,5 15,6
Kolesteroli 40,9 64,3
Proteiini 20,7 18,6
Rauta 2,1 2,0

 

Luomunautaa tulevaisuudessa
Maatila Musta Lammas toimii tulevaisuudessa luomulampaanlihan ohella myös luomunaudanlihan tuottajana.